Zuyderland Medisch Centrum, loc. Sittard-Geleen

Toelichting

Borstcentrum Zuyd verenigt alle zorg rondom aandoeningen aan de borst. Zowel de röntgenonderzoeken door de radioloog, de eventueel aanvullende poliklinische onderzoeken en zorg door alle betrokken specialismen als ook een eventuele operatie of behandeling met chemotherapie vinden plaats op locatie Sittard-Geleen. Het borstcentrum Zuyd ziet jaarlijks ongeveer 2.000 patiënten.

Visie

Binnen Borstcentrum Zuyd werken we met een vast en ervaren team, dat goed op elkaar is ingespeeld en dat is gespecialiseerd in borstkanker. Ons team levert specialistische borstkankerzorg volgens de meest nieuwe inzichten. Dit komt de kwaliteit van zorg ten goede. In het borstcentrum hebben we gekozen de zorg rondom onze patiënt te organiseren. De dagelijkse bespreking van patiënten waar alle betrokken specialisten bij aanwezig zijn, is hier een goed voorbeeld van. Dit resulteert in korte toegangstijden, snelle uitslagen, waar mogelijk zo veel mogelijk afspraken op één dag en een zo aangenaam mogelijk verblijf in onze wachtkamer.

Samenwerking

Wij streven ernaar de meest nieuwe inzichten te gebruiken voor de diagnostiek en behandeling van borstkanker. Hiervoor nemen we deel aan landelijk onderzoek.

Zowel radiotherapeuten van MAASTRO Clinic als klinische genetici (bij een mogelijke erfelijke belasting) van het MUMC houden spreekuur binnen het Borstcentrum Zuyd.

Bijzonderheden

Binnen het Borstcentrum bieden wij sneldiagnostiek aan. Dit betekent dat een patiënt bij een verwijzing door de huisarts of via het Bevolkingsonderzoek binnen twee werkdagen terecht kan (vaak al de volgende dag). In veel gevallen geven wij de patiënt dezelfde dag nog de uitslag, maar vrijwel alle patiënten krijgen de volgende werkdag de volledige uitslag en een behandelplan. Zo is de periode met onzekerheid over de uitslag zo kort mogelijk.

Patienten uit de regio Parkstad kunnen gebruik maken van gratis vervoer tussen de twee ziekenhuislocaties Sittard-Geleen en Heerlen. Zie hiervoor: https://www.zuyderland.nl/ziekenhuis/patient-en-bezoeker/patientinformat...
 

Aantal jaarlijkse operaties
Aantal jaarlijkse operaties (nieuwe patiënten) 
Het landelijk gemiddelde is 219 (laagste = 11 , hoogste = 570 )
439
Snijvlakken niet schoon
Percentage patiënten snijvlakken niet schoon (borstsparende operatie) 
Percentage patiënten bij wie snijvlakken niet schoon waren bij borstsparende operatie. Dit kan betekenen dat iemand opnieuw geopereerd of behandeld moet worden. Het landelijk gemiddelde is 3% (laagste = 0%, hoogste = 13%)
2.5%
Borstcontourbehoud
Borstcontourbehoud na eerste operatie (totaal) 
Op verschillende manieren kan (deels) de vorm van de borst na operatie behouden worden. Dat noemen we 'borstcontourbehoud'. Het landelijk gemiddelde borstcontourbehoud is 74% (laagste = 55%, hoogste = 90%)
67%
Contourbehoud door borstsparende operatie 
Door borstsparend te opereren kan de vorm van de borst (deels) behouden worden. Het landelijk gemiddelde borstsparende operaties is 55% (laagste = 43%, hoogste = 69%)
51%
Contourbehoud door borstsparende operatie na start met chemotherapie 
Door eerst te behandelen met chemotherapie kan daarna vaak borstsparend worden geopereerd omdat de tumor dan is gekrompen. Het landelijk gemiddelde van deze methode is 10% (laagste = 0%, hoogste = 27%)
7%
Contourbehoud door directe borstreconstructie 
Een manier om de borstvorm te behouden na verwijdering van de borst (amputatie) is om in dezelfde operatie meteen een reconstructie van de borst te doen. Het landelijk gemiddelde is 10% (laagste = 0%, hoogste = 29%)
10%
Directe borstreconstructie
Directe borstreconstructie (totaal) 
Een manier om de vorm van de borst te herstellen bij een opratie waarbij de borst wordt verwijderd (amputatie) is een directe borstreconstructie. In dezelfde operatie wordt de borst verwijderd en wordt er een nieuwe borst gemaakt. Dat kan op verschillende manieren (prothese, lichaamseigen weefsel of een combinatie). Het landelijk gemiddelde is 26% (laagste = 0%, hoogste = 75%)
23%
Directe borstreconstructie met prothese 
De meest voorkomende manier om na borstverwijdering (amputatie) in dezelfde operatie de vorm van de borst te behouden is door het plaatsen van een inwendige prothese. Het landelijk gemiddelde is 15 reconstructies op deze manier (laagste = 0, hoogste = 156).
24
Directe borstreconstructie met lichaamseigen weefsel 
Het is mogelijk om na borstverwijdering (amputatie) in dezelfde operatie de vorm van de borst te behouden door een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel. Het landelijk gemiddelde is 2 reconstructies op deze manier (laagste = 0, hoogste = 30)
6
Directe borstreconstructie met combinatie prothese en lichaamseigen weefsel 
Het is mogelijk om na borstverwijdering (amputatie) in dezelfde operatie de vorm van de borst te behouden door een borstreconstructie met een combinatie van een prothese en lichaamseigen weefsel. Het landelijk gemiddelde is 1 reconstructie op deze manier (laagste = 0, hoogste = 5)
0
Aantal dagen tot start behandeling
Gangbaar aantal dagen tot start behandeling (totaal) 
Het gangbare aantal dagen vanaf diagnose tot start van de behandeling, ongeacht hoe er gestart wordt (operatie, operatie met directe borstreconstructie of start met chemotherapie). Het landelijk gemiddelde is 28 dagen (langzaamste = 48 dagen, snelste is 20 dagen)
29
Gangbaar aantal dagen tot start operatie 
Het landelijk gemiddelde is 28 dagen (langzaamste = 51 dagen, snelste is = 18 dagen)
29
Gangbaar aantal dagen tot start operatie met directe borstreconstructie 
Het landelijk gemiddelde is 40 dagen (langzaamste = 61 dagen, snelste is = 14 dagen)
35
Gangbaar aantal dagen tot start chemotherapie voorafgaand aan de operatie 
Het landelijk gemiddelde is 27 dagen (langzaamste = 36 dagen, snelste is = 18 dagen)
26
Klinische genetica
Vastgelegde samenwerking met afdeling klinisch genetica 
Is er gedocumenteerde samenwerking met/ betrokkenheid bij het overleg van alle dokters door een klinisch geneticus (de arts die over erfelijkheid gaat).
Ja

Locatie

Dr. H. van der Hoffplein 1
6162 BG Sittard-Geleen
088-4597777