St. Antonius Ziekenhuis, loc. Woerden (voormalig Zuwe Hofpoort Ziekenhuis)

Toelichting

In het St. Antonius Ziekenhuis is één team gezamenlijk verantwoordelijk voor de kwaliteit van borstkankerzorg. Als ziekenhuis hebben we ervoor gekozen om in 2017 patiënten met borstkanker steeds vaker te opereren in Utrecht in plaats van in Woerden. Hierdoor werden er in 2017 minder patiënten geopereerd in Woerden en hebben we minder patiëntervaringen verzameld, waardoor deze locatie niet in aanmerking is gekomen voor een roze lintje. Alle patiënten van het St. Antonius ziekenhuis bieden we op alle locaties dezelfde kwaliteit van zorg. Voor de mammapoli kunnen patiënten terecht op locatie Utrecht en Woerden. Operaties vinden plaats in Utrecht of Nieuwegein. Deze locaties hebben het roze lintje gekregen. We verwachten dat Woerden volgend jaar als poliklinische locatie het roze lintje weer ontvangt.

Visie

Mammacareteam, samen voor de beste zorg

Of u nu te maken krijgt met de specialist of andere zorgverleners, u kunt in het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis rekenen op de beste en persoonlijke zorg. Wij staan met ons mammacareteam voor snelle en deskundige borstkankerzorg. Als u iets in uw borst voelt, of als het bevolkingsonderzoek extra onderzoek vereist, kan uw huisarts meteen voor u bij de Mammapolikliniek een afspraak maken. Doordat wij de afspraken en onderzoeken goed op elkaar afstemmen, krijgt u binnen 24 uur de diagnose.

Meer informatie
www.zuwehofpoort.nl/borstkanker

Samenwerking

Het mammacareteam werkt nauw samen om de patiënt de beste zorg te geven. Het team bestaat onder andere uit oncologen, chirurgen, radiologen, radiologisch laboranten, een plastisch chirurg en een verpleegkundig specialist. Ook is er een intensieve samenwerking met de oncologisch chirurgen en pathologen van het St. Antonius Ziekenhuis. De specialisten delen kennis en vaardigheden voor de beste kankerzorg aan patiënten in de regio.

Aantal jaarlijkse operaties (nieuwe patiënten) 
Het landelijk gemiddelde is 205 (laagste = 56 , hoogste = 498)
268
Borstcontourbehoud 
Op verschillende manieren kan (deels) de vorm van de borst na operatie waarin de tumor wordt verwijderd behouden worden. Dat noemen we 'borstcontourbehoud'.
Borstcontourbehoud na eerste operatie (totaal) 
Op verschillende manieren kan (deels) de vorm van de borst na operatie behouden worden. Dat noemen we 'borstcontourbehoud'. Het landelijk gemiddelde borstcontourbehoud is 71% (laagste = 47%, hoogste = 86%)
83%
Contourbehoud door borstsparende operatie 
Door borstsparend te opereren kan de vorm van de borst (deels) behouden worden. Het landelijk gemiddelde borstsparende operaties is 51% (laagste = 30%, hoogste = 72%)
53%
Contourbehoud door borstsparende operatie na start met chemo- of doelgerichte therapie 
Door eerst te behandelen met chemo- of doelgerichte therapie kan daarna vaak borstsparend worden geopereerd omdat de tumor dan is gekrompen. Het landelijk gemiddelde van deze methode is 111% (laagste = 1%, hoogste = 25%)
16%
Contourbehoud door directe borstreconstructie 
Een manier om de borstvorm te behouden na verwijdering van de borst (amputatie) is om in dezelfde operatie meteen een reconstructie van de borst te doen. Het landelijk gemiddelde is 10% (laagste = 0%, hoogste = 36%)
14%
Directe borstreconstructie 
Een manier om de vorm van de borst te herstellen bij een opratie waarbij de borst wordt verwijderd (amputatie) is een directe borstreconstructie. In dezelfde operatie wordt de borst verwijderd en wordt er een nieuwe borst gemaakt.
Directe borstreconstructie (totaal) 
Een manier om de vorm van de borst te herstellen bij een opratie waarbij de borst wordt verwijderd (amputatie) is een directe borstreconstructie. In dezelfde operatie wordt de borst verwijderd en wordt er een nieuwe borst gemaakt. Dat kan op verschillende manieren (prothese, lichaamseigen weefsel of een combinatie). Het landelijk gemiddelde is 27% (laagste = 0%, hoogste = 73%)
49%
Directe borstreconstructie met prothese 
De meest voorkomende manier om na borstverwijdering (amputatie) in dezelfde operatie de vorm van de borst te behouden is door het plaatsen van een inwendige prothese. Het landelijk gemiddelde is 23% (laagste = 0%, hoogste = 70%).
21%
Directe borstreconstructie met lichaamseigen weefsel 
Het is mogelijk om na borstverwijdering (amputatie) in dezelfde operatie de vorm van de borst te behouden door een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel. Het landelijk gemiddelde is 2% (laagste = 0%, hoogste = 28%)
28%
Directe borstreconstructie met combinatie prothese en lichaamseigen weefsel 
Het is mogelijk om na borstverwijdering (amputatie) in dezelfde operatie de vorm van de borst te behouden door een borstreconstructie met een combinatie van een prothese en lichaamseigen weefsel. Het landelijk gemiddelde is 1 % (laagste = 0%, hoogste = 16%)
0%
Aantal dagen tot start behandeling 
Het gangbare aantal dagen vanaf diagnose tot start van de behandeling, ongeacht hoe er gestart wordt (mediaan).
Gangbaar aantal dagen tot start behandeling (totaal) 
Het gangbare aantal dagen vanaf diagnose tot start van de behandeling, ongeacht hoe er gestart wordt (operatie, operatie met directe borstreconstructie of start met chemotherapie). Het landelijk gemiddelde is 28 dagen (langzaamste = 41 dagen, snelste is 20 dagen)
32
Gangbaar aantal dagen tot start operatie 
Het landelijk gemiddelde is 27 dagen (langzaamste = 40 dagen, snelste is = 17 dagen)
32
Gangbaar aantal dagen tot start operatie met directe borstreconstructie 
Het landelijk gemiddelde is 39 dagen (langzaamste = 69 dagen, snelste is = 14 dagen)
47
Gangbaar aantal dagen tot start chemo- of doelgerichte therapie voorafgaand aan de operatie 
Het landelijk gemiddelde is 26 dagen (langzaamste = 35 dagen, snelste is = 15 dagen)
27
Systemische therapie voorafgaand aan operatie volgens richtlijn 
Het percentage patiënten dat volgens de richtlijn is behandeld met chemo- of doelgerichte therapie voorafgaande aan de operatie. Het landelijk gemiddelde is 95% (laagste = 67%, hoogste = 100%).
100%

Locatie

Polanerbaan 2
3447 GN Woerden
088-3203000