Ziekenhuis Groep Twente (ZGT), loc. Hengelo

Toelichting

De borstkliniek voldoet aan de kwaliteitseisen van zowel externe partijen als van beroepsverenigingen. De kwaliteit van de zorg die geboden wordt is meer dan gemiddeld goed en wordt geboden op een patiëntvriendelijke en efficiënte manier. De borstkankerzorg voldoet aan de criteria van de Borstkankervereniging Nederland voor goede zorg. Dit leverde al verschillende opeenvolgende jaren het roze lintje op. Er is o.a een hoge waardering voor patiëntenparticipatie en psychosociale begeleiding. Tevens wordt de informatieverstrekking hoog gewaardeerd.

Samenwerking

Borstkliniek Oost-Nederland is gespecialiseerd in de behandeling van borstkanker en alles wat daarbij komt kijken. Hier werken zeer ervaren professionals die goed op elkaar zijn ingespeeld. Het team behandelt vanuit de ziekenhuis locatie Hengelo en bestaat uit (plastisch) chirurgen, internist-oncologen, mammacare verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, mammacare secretaresses, radiologen, pathologen en radiotherapeuten. Iedere discipline heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van borstaandoeningen in de volle breedte. Voor uw situatie wordt samen met u de behandeling gekozen die het beste past. Er bestaan meerdere borstkankerbehandelingen die kunnen worden toegepast. Ook kunnen er meerdere behandelingen gecombineerd worden.Een team van specialisten bespreekt 3x per week in het multidisciplinair overleg de onderzoeksuitslagen. Eens per 2 weken is een spreekuur van de klinisch genetici bij de borstkliniek. Hier kunnen patiënten terecht die zelf borstkanker kregen of patiënten die vragen hebben over het voorkomen van borstkanker in de familie. Bezoek voor meer informatie onze website www.borstkliniekoostnederland.nl

Bijzonderheden

De borstkliniek biedt zorg voor borstaandoeningen in de volle breedte en gebruikt nieuwe diagnose- en behandeltechnieken. Denk hierbij aan 3D echo en immunotherapie. Er zijn uitgebreide mogelijkheden voor borstreconstructie, waaronder de innovatieve lipofilling. Het aantal borstsparende operaties met directe en autologe reconstructie neemt toe. Borstreconstructie wordt als standaardonderdeel van de behandeling gezien.

Aantal jaarlijkse operaties (nieuwe patiënten) 
Het landelijk gemiddelde is 205 (laagste = 56 , hoogste = 498)
266
Borstcontourbehoud 
Op verschillende manieren kan (deels) de vorm van de borst na operatie waarin de tumor wordt verwijderd behouden worden. Dat noemen we 'borstcontourbehoud'.
Borstcontourbehoud na eerste operatie (totaal) 
Op verschillende manieren kan (deels) de vorm van de borst na operatie behouden worden. Dat noemen we 'borstcontourbehoud'. Het landelijk gemiddelde borstcontourbehoud is 71% (laagste = 47%, hoogste = 86%)
71%
Contourbehoud door borstsparende operatie 
Door borstsparend te opereren kan de vorm van de borst (deels) behouden worden. Het landelijk gemiddelde borstsparende operaties is 51% (laagste = 30%, hoogste = 72%)
53%
Contourbehoud door borstsparende operatie na start met chemo- of doelgerichte therapie 
Door eerst te behandelen met chemo- of doelgerichte therapie kan daarna vaak borstsparend worden geopereerd omdat de tumor dan is gekrompen. Het landelijk gemiddelde van deze methode is 111% (laagste = 1%, hoogste = 25%)
7%
Contourbehoud door directe borstreconstructie 
Een manier om de borstvorm te behouden na verwijdering van de borst (amputatie) is om in dezelfde operatie meteen een reconstructie van de borst te doen. Het landelijk gemiddelde is 10% (laagste = 0%, hoogste = 36%)
12%
Directe borstreconstructie 
Een manier om de vorm van de borst te herstellen bij een opratie waarbij de borst wordt verwijderd (amputatie) is een directe borstreconstructie. In dezelfde operatie wordt de borst verwijderd en wordt er een nieuwe borst gemaakt.
Directe borstreconstructie (totaal) 
Een manier om de vorm van de borst te herstellen bij een opratie waarbij de borst wordt verwijderd (amputatie) is een directe borstreconstructie. In dezelfde operatie wordt de borst verwijderd en wordt er een nieuwe borst gemaakt. Dat kan op verschillende manieren (prothese, lichaamseigen weefsel of een combinatie). Het landelijk gemiddelde is 27% (laagste = 0%, hoogste = 73%)
29%
Directe borstreconstructie met prothese 
De meest voorkomende manier om na borstverwijdering (amputatie) in dezelfde operatie de vorm van de borst te behouden is door het plaatsen van een inwendige prothese. Het landelijk gemiddelde is 23% (laagste = 0%, hoogste = 70%).
14%
Directe borstreconstructie met lichaamseigen weefsel 
Het is mogelijk om na borstverwijdering (amputatie) in dezelfde operatie de vorm van de borst te behouden door een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel. Het landelijk gemiddelde is 2% (laagste = 0%, hoogste = 28%)
9%
Directe borstreconstructie met combinatie prothese en lichaamseigen weefsel 
Het is mogelijk om na borstverwijdering (amputatie) in dezelfde operatie de vorm van de borst te behouden door een borstreconstructie met een combinatie van een prothese en lichaamseigen weefsel. Het landelijk gemiddelde is 1 % (laagste = 0%, hoogste = 16%)
1%
Aantal dagen tot start behandeling 
Het gangbare aantal dagen vanaf diagnose tot start van de behandeling, ongeacht hoe er gestart wordt (mediaan).
Gangbaar aantal dagen tot start behandeling (totaal) 
Het gangbare aantal dagen vanaf diagnose tot start van de behandeling, ongeacht hoe er gestart wordt (operatie, operatie met directe borstreconstructie of start met chemotherapie). Het landelijk gemiddelde is 28 dagen (langzaamste = 41 dagen, snelste is 20 dagen)
25
Gangbaar aantal dagen tot start operatie 
Het landelijk gemiddelde is 27 dagen (langzaamste = 40 dagen, snelste is = 17 dagen)
23
Gangbaar aantal dagen tot start operatie met directe borstreconstructie 
Het landelijk gemiddelde is 39 dagen (langzaamste = 69 dagen, snelste is = 14 dagen)
35
Gangbaar aantal dagen tot start chemo- of doelgerichte therapie voorafgaand aan de operatie 
Het landelijk gemiddelde is 26 dagen (langzaamste = 35 dagen, snelste is = 15 dagen)
31
Systemische therapie voorafgaand aan operatie volgens richtlijn 
Het percentage patiënten dat volgens de richtlijn is behandeld met chemo- of doelgerichte therapie voorafgaande aan de operatie. Het landelijk gemiddelde is 95% (laagste = 67%, hoogste = 100%).
94%

Locatie

Geerdinksweg 141
7555 DL Hengelo
088-7087878