Ziekenhuis Groep Twente (ZGT), loc. Hengelo

Toelichting

De borstkliniek voldoet aan de kwaliteitseisen van zowel externe partijen als van beroepsverenigingen. De kwaliteit van de zorg die geboden wordt is meer dan gemiddeld goed en wordt geboden op een patiëntvriendelijke en efficiënte manier. De borstkankerzorg voldoet aan de criteria van de Borstkankervereniging Nederland voor goede zorg. Dit leverde al verschillende opeenvolgende jaren het roze lintje op. Er is o.a een hoge waardering voor patiëntenparticipatie en psychosociale begeleiding. Tevens wordt de informatieverstrekking hoog gewaardeerd.

Samenwerking

Borstkliniek Oost-Nederland is gespecialiseerd in de behandeling van borstkanker en alles wat daarbij komt kijken. Hier werken zeer ervaren professionals die goed op elkaar zijn ingespeeld. Het team behandelt vanuit de ziekenhuis locatie Hengelo en bestaat uit (plastisch) chirurgen, internist-oncologen, mammacare verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, mammacare secretaresses, radiologen, pathologen en radiotherapeuten. Iedere discipline heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van borstaandoeningen in de volle breedte. Voor uw situatie wordt samen met u de behandeling gekozen die het beste past. Er bestaan meerdere borstkankerbehandelingen die kunnen worden toegepast. Ook kunnen er meerdere behandelingen gecombineerd worden.Een team van specialisten bespreekt 3x per week in het multidisciplinair overleg de onderzoeksuitslagen. Eens per 2 weken is een spreekuur van de klinisch genetici bij de borstkliniek. Hier kunnen patiënten terecht die zelf borstkanker kregen of patiënten die vragen hebben over het voorkomen van borstkanker in de familie. Bezoek voor meer informatie onze website www.borstkliniekoostnederland.nl

Bijzonderheden

De borstkliniek biedt zorg voor borstaandoeningen in de volle breedte en gebruikt nieuwe diagnose- en behandeltechnieken. Denk hierbij aan 3D echo en immunotherapie. Er zijn uitgebreide mogelijkheden voor borstreconstructie, waaronder de innovatieve lipofilling. Het aantal borstsparende operaties met directe en autologe reconstructie neemt toe. Borstreconstructie wordt als standaardonderdeel van de behandeling gezien.

Aantal jaarlijkse operaties
Aantal jaarlijkse operaties (nieuwe patiënten) 
Het landelijk gemiddelde is 219 (laagste = 11 , hoogste = 570 )
306
Snijvlakken niet schoon
Percentage patiënten snijvlakken niet schoon (borstsparende operatie) 
Percentage patiënten bij wie snijvlakken niet schoon waren bij borstsparende operatie. Dit kan betekenen dat iemand opnieuw geopereerd of behandeld moet worden. Het landelijk gemiddelde is 3% (laagste = 0%, hoogste = 13%)
1.6%
Borstcontourbehoud
Borstcontourbehoud na eerste operatie (totaal) 
Op verschillende manieren kan (deels) de vorm van de borst na operatie behouden worden. Dat noemen we 'borstcontourbehoud'. Het landelijk gemiddelde borstcontourbehoud is 74% (laagste = 55%, hoogste = 90%)
58%
Contourbehoud door borstsparende operatie 
Door borstsparend te opereren kan de vorm van de borst (deels) behouden worden. Het landelijk gemiddelde borstsparende operaties is 55% (laagste = 43%, hoogste = 69%)
46%
Contourbehoud door borstsparende operatie na start met chemotherapie 
Door eerst te behandelen met chemotherapie kan daarna vaak borstsparend worden geopereerd omdat de tumor dan is gekrompen. Het landelijk gemiddelde van deze methode is 10% (laagste = 0%, hoogste = 27%)
8%
Contourbehoud door directe borstreconstructie 
Een manier om de borstvorm te behouden na verwijdering van de borst (amputatie) is om in dezelfde operatie meteen een reconstructie van de borst te doen. Het landelijk gemiddelde is 10% (laagste = 0%, hoogste = 29%)
5%
Directe borstreconstructie
Directe borstreconstructie (totaal) 
Een manier om de vorm van de borst te herstellen bij een opratie waarbij de borst wordt verwijderd (amputatie) is een directe borstreconstructie. In dezelfde operatie wordt de borst verwijderd en wordt er een nieuwe borst gemaakt. Dat kan op verschillende manieren (prothese, lichaamseigen weefsel of een combinatie). Het landelijk gemiddelde is 26% (laagste = 0%, hoogste = 75%)
10%
Directe borstreconstructie met prothese 
De meest voorkomende manier om na borstverwijdering (amputatie) in dezelfde operatie de vorm van de borst te behouden is door het plaatsen van een inwendige prothese. Het landelijk gemiddelde is 15 reconstructies op deze manier (laagste = 0, hoogste = 156).
11
Directe borstreconstructie met lichaamseigen weefsel 
Het is mogelijk om na borstverwijdering (amputatie) in dezelfde operatie de vorm van de borst te behouden door een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel. Het landelijk gemiddelde is 2 reconstructies op deze manier (laagste = 0, hoogste = 30)
0
Directe borstreconstructie met combinatie prothese en lichaamseigen weefsel 
Het is mogelijk om na borstverwijdering (amputatie) in dezelfde operatie de vorm van de borst te behouden door een borstreconstructie met een combinatie van een prothese en lichaamseigen weefsel. Het landelijk gemiddelde is 1 reconstructie op deze manier (laagste = 0, hoogste = 5)
1
Aantal dagen tot start behandeling
Gangbaar aantal dagen tot start behandeling (totaal) 
Het gangbare aantal dagen vanaf diagnose tot start van de behandeling, ongeacht hoe er gestart wordt (operatie, operatie met directe borstreconstructie of start met chemotherapie). Het landelijk gemiddelde is 28 dagen (langzaamste = 48 dagen, snelste is 20 dagen)
28
Gangbaar aantal dagen tot start operatie 
Het landelijk gemiddelde is 28 dagen (langzaamste = 51 dagen, snelste is = 18 dagen)
29
Gangbaar aantal dagen tot start operatie met directe borstreconstructie 
Het landelijk gemiddelde is 40 dagen (langzaamste = 61 dagen, snelste is = 14 dagen)
30
Gangbaar aantal dagen tot start chemotherapie voorafgaand aan de operatie 
Het landelijk gemiddelde is 27 dagen (langzaamste = 36 dagen, snelste is = 18 dagen)
28
Klinische genetica
Vastgelegde samenwerking met afdeling klinisch genetica 
Is er gedocumenteerde samenwerking met/ betrokkenheid bij het overleg van alle dokters door een klinisch geneticus (de arts die over erfelijkheid gaat).
Ja

Locatie

Geerdinksweg 141
7555 DL Hengelo
088-7087878