Treant Zorggroep ziekenhuislocatie Bethesda

Onderdeel van Treant Zorggroep

Toelichting

Het Mammacentrum van Treant Zorggroep, in Hoogeveen,  is hét borstkankercentrum van Noord-Nederland als het gaat om eendagsdiagnostiek, state-of-the-art behandelmethoden én persoonlijke aandacht.

Al onze bevlogen professionals hebben ervoor gekozen zich te specialiseren in borstkanker. Ons behandelteam bestaat uit gespecialiseerde mammachirurgen, radiologen, radiotherapeuten, pathologen, internist-oncologen, verpleegkundig specialisten, physician assistants, oncologisch consulenten, verpleegkundigen, laboranten en plastisch chirurgen.

Het multidisciplinaire behandelteam overlegt dagelijks en bepaalt op dezelfde dag waarop u uw onderzoeken heeft, of een behandeling nodig is. De aanstelling van een gerenommeerd oncologisch mammachirurg vanuit het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) binnen ons Mammacentrum maakt dat er academische kennis in huis is en een directe, zeer korte lijn met de academische zorg.

 

 

Visie

Zo kort mogelijk in onzekerheid bij een borstafwijking, dat is waar we voor staan. U kunt binnen drie dagen bij ons terecht voor onderzoek. De uitslag en - waar nodig - een behandelplan krijgt u nog dezelfde dag of binnen 24 uur. De eventuele behandeling plannen wij zo snel mogelijk, op een dag dat het ú uitkomt. Het kan soms nodig zijn nog aanvullend onderzoek te verrichten, waardoor het behandelplan niet direct binnen 24 uur duidelijk is. Wij willen tenslotte de beste behandeling voor u.

 

 

Samenwerking

Het ziekenhuis van Treant Zorggroep heeft drie ziekenhuislocaties in Hoogeveen, Emmen en Stadskanaal en heeft een nauw samenwerkingsverband met de afdelingen oncologie, chirurgie en radiotherapie van het UMCG, welke betrokken zijn bij het wekelijkse grote multidisciplinair overleg. Ook hebben we een samenwerkingsverband met de afdeling radiotherapie van Isala in Zwolle.

Bijzonderheden

 

In het Mammacentrum van Treant Zorggroep werken we volgens de nieuwste behandelmethodes. Ook beschikken we over de meest moderne apparatuur, zoals de tomosynthese mammograaf (uniek in Noord-oost Nederland) en de 1,5 Tesla MRI-scanner. Met deze apparatuur krijgen we een beter beeld van de (mogelijk aanwezige) tumor. Ook in dicht borstweefsel. Daarnaast kunnen niet voelbare tumoren gemarkeerd worden met een jodiumbron, zodat de oncologisch chirurg deze goed borstsparend kan opereren. En waar nodig wordt de MammaPrint, een genetische test, ingezet om te bepalen of chemotherapie nodig is.

Naast het feit dat de beste en modernste medische onderzoeken en behandeling(en) belangrijk zijn, vinden wij de zorg hier omheen minstens zo belangrijk. In een periode die veel spanning en onzekerheid met zich mee brengt, is de behoefte aan duidelijkheid en persoonlijke begeleiding groot. U krijgt tijdens het gehele traject een casemanager, een gespecialiseerd verpleegkundige, die u begeleidt en die de geboden informatie inzichtelijk voor u maakt. Zij is gedurende uw hele onderzoeks- en behandeltraject uw aanspreekpunt.

Aantal jaarlijkse operaties
Aantal jaarlijkse operaties (nieuwe patiënten) 
Het landelijk gemiddelde is 219 (laagste = 11 , hoogste = 570 )
229
Snijvlakken niet schoon
Percentage patiënten snijvlakken niet schoon (borstsparende operatie) 
Percentage patiënten bij wie snijvlakken niet schoon waren bij borstsparende operatie. Dit kan betekenen dat iemand opnieuw geopereerd of behandeld moet worden. Het landelijk gemiddelde is 3% (laagste = 0%, hoogste = 13%)
3.5%
Borstcontourbehoud
Borstcontourbehoud na eerste operatie (totaal) 
Op verschillende manieren kan (deels) de vorm van de borst na operatie behouden worden. Dat noemen we 'borstcontourbehoud'. Het landelijk gemiddelde borstcontourbehoud is 74% (laagste = 55%, hoogste = 90%)
64%
Contourbehoud door borstsparende operatie 
Door borstsparend te opereren kan de vorm van de borst (deels) behouden worden. Het landelijk gemiddelde borstsparende operaties is 55% (laagste = 43%, hoogste = 69%)
43%
Contourbehoud door borstsparende operatie na start met chemotherapie 
Door eerst te behandelen met chemotherapie kan daarna vaak borstsparend worden geopereerd omdat de tumor dan is gekrompen. Het landelijk gemiddelde van deze methode is 10% (laagste = 0%, hoogste = 27%)
15%
Contourbehoud door directe borstreconstructie 
Een manier om de borstvorm te behouden na verwijdering van de borst (amputatie) is om in dezelfde operatie meteen een reconstructie van de borst te doen. Het landelijk gemiddelde is 10% (laagste = 0%, hoogste = 29%)
7%
Directe borstreconstructie
Directe borstreconstructie (totaal) 
Een manier om de vorm van de borst te herstellen bij een opratie waarbij de borst wordt verwijderd (amputatie) is een directe borstreconstructie. In dezelfde operatie wordt de borst verwijderd en wordt er een nieuwe borst gemaakt. Dat kan op verschillende manieren (prothese, lichaamseigen weefsel of een combinatie). Het landelijk gemiddelde is 26% (laagste = 0%, hoogste = 75%)
16%
Directe borstreconstructie met prothese 
De meest voorkomende manier om na borstverwijdering (amputatie) in dezelfde operatie de vorm van de borst te behouden is door het plaatsen van een inwendige prothese. Het landelijk gemiddelde is 15 reconstructies op deze manier (laagste = 0, hoogste = 156).
13
Directe borstreconstructie met lichaamseigen weefsel 
Het is mogelijk om na borstverwijdering (amputatie) in dezelfde operatie de vorm van de borst te behouden door een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel. Het landelijk gemiddelde is 2 reconstructies op deze manier (laagste = 0, hoogste = 30)
0
Directe borstreconstructie met combinatie prothese en lichaamseigen weefsel 
Het is mogelijk om na borstverwijdering (amputatie) in dezelfde operatie de vorm van de borst te behouden door een borstreconstructie met een combinatie van een prothese en lichaamseigen weefsel. Het landelijk gemiddelde is 1 reconstructie op deze manier (laagste = 0, hoogste = 5)
0
Aantal dagen tot start behandeling
Gangbaar aantal dagen tot start behandeling (totaal) 
Het gangbare aantal dagen vanaf diagnose tot start van de behandeling, ongeacht hoe er gestart wordt (operatie, operatie met directe borstreconstructie of start met chemotherapie). Het landelijk gemiddelde is 28 dagen (langzaamste = 48 dagen, snelste is 20 dagen)
28
Gangbaar aantal dagen tot start operatie 
Het landelijk gemiddelde is 28 dagen (langzaamste = 51 dagen, snelste is = 18 dagen)
26
Gangbaar aantal dagen tot start operatie met directe borstreconstructie 
Het landelijk gemiddelde is 40 dagen (langzaamste = 61 dagen, snelste is = 14 dagen)
39
Gangbaar aantal dagen tot start chemotherapie voorafgaand aan de operatie 
Het landelijk gemiddelde is 27 dagen (langzaamste = 36 dagen, snelste is = 18 dagen)
29
Klinische genetica
Vastgelegde samenwerking met afdeling klinisch genetica 
Is er gedocumenteerde samenwerking met/ betrokkenheid bij het overleg van alle dokters door een klinisch geneticus (de arts die over erfelijkheid gaat).
Ja

Locatie

Dr GH Amshoffweg 1
7909 AA Hoogeveen
0528-286222