St. Anna Ziekenhuis, loc. Geldrop

Toelichting

St. Anna voldoet aan alle criteria die BVN stelt. De wachttijd tussen diagnose en operatie is bij ons in 97% van de gevallen vijf weken of korter, waarmee we in de regio de hoogste score behalen op dit criterium.

Visie

Als mammateam van het St. Anna Ziekenhuis staan wij voor kwalitatief hoogwaardige zorg met een persoonlijke benadering. Wij begrijpen dat patiënten zo snel mogelijk willen weten waar zij aan toe zijn. Daarom zorgen wij dat u altijd op korte termijn bij ons terecht kunt en start de behandeling vervolgens ook snel. Wij plannen onderzoeken zoveel mogelijk op 1 dag. De operatie wordt door ervaren borstkankerchirurgen uitgevoerd volgens de nieuwste technieken. U wordt op persoonlijke wijze begeleid door een casemanager en uw eigen chirurg. Daarnaast staan wij voor psychosociale begeleiding op maat en vinden wij de rol van de patiënt in de gezamenlijke besluitvorming rond de behandeling zeer belangrijk. Tevens brengen wij de late effecten van de behandeling in kaart en anticiperen hier direct op wanneer nodig.

Samenwerking

Wij werken samen met het MUMC en hebben met hen wekelijks een multidisciplinaire oncologie vergadering. In complexe situaties, geeft het MUMC advies en krijgt de patiënt -wanneer gewenst-  direct een second opinion. Daarnaast werken we al jaren samen met het Catharina ziekenhuis in Eindhoven en hebben we een rechtstreekse communicatielijn naar de radiotherapeuten in het radiotherapie centrum aldaar.
Vanwege het belang van mogelijke erfelijke belasting bij borstkanker, verwijzen wij volgens de verwijscriteria ook direct door naar de klinische genetica van het MUMC en het Radboud ziekenhuis te Nijmegen.  Jonge vrouwen worden direct verwezen naar het fertiliteit centrum in het MUMC.

Aantal jaarlijkse operaties
Aantal jaarlijkse operaties (nieuwe patiënten) 
Het landelijk gemiddelde is 219 (laagste = 11 , hoogste = 570 )
92
Snijvlakken niet schoon
Percentage patiënten snijvlakken niet schoon (borstsparende operatie) 
Percentage patiënten bij wie snijvlakken niet schoon waren bij borstsparende operatie. Dit kan betekenen dat iemand opnieuw geopereerd of behandeld moet worden. Het landelijk gemiddelde is 3% (laagste = 0%, hoogste = 13%)
0.0%
Borstcontourbehoud
Borstcontourbehoud na eerste operatie (totaal) 
Op verschillende manieren kan (deels) de vorm van de borst na operatie behouden worden. Dat noemen we 'borstcontourbehoud'. Het landelijk gemiddelde borstcontourbehoud is 74% (laagste = 55%, hoogste = 90%)
81%
Contourbehoud door borstsparende operatie 
Door borstsparend te opereren kan de vorm van de borst (deels) behouden worden. Het landelijk gemiddelde borstsparende operaties is 55% (laagste = 43%, hoogste = 69%)
54%
Contourbehoud door borstsparende operatie na start met chemotherapie 
Door eerst te behandelen met chemotherapie kan daarna vaak borstsparend worden geopereerd omdat de tumor dan is gekrompen. Het landelijk gemiddelde van deze methode is 10% (laagste = 0%, hoogste = 27%)
10%
Contourbehoud door directe borstreconstructie 
Een manier om de borstvorm te behouden na verwijdering van de borst (amputatie) is om in dezelfde operatie meteen een reconstructie van de borst te doen. Het landelijk gemiddelde is 10% (laagste = 0%, hoogste = 29%)
18%
Directe borstreconstructie
Directe borstreconstructie (totaal) 
Een manier om de vorm van de borst te herstellen bij een opratie waarbij de borst wordt verwijderd (amputatie) is een directe borstreconstructie. In dezelfde operatie wordt de borst verwijderd en wordt er een nieuwe borst gemaakt. Dat kan op verschillende manieren (prothese, lichaamseigen weefsel of een combinatie). Het landelijk gemiddelde is 26% (laagste = 0%, hoogste = 75%)
48%
Directe borstreconstructie met prothese 
De meest voorkomende manier om na borstverwijdering (amputatie) in dezelfde operatie de vorm van de borst te behouden is door het plaatsen van een inwendige prothese. Het landelijk gemiddelde is 15 reconstructies op deze manier (laagste = 0, hoogste = 156).
13
Directe borstreconstructie met lichaamseigen weefsel 
Het is mogelijk om na borstverwijdering (amputatie) in dezelfde operatie de vorm van de borst te behouden door een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel. Het landelijk gemiddelde is 2 reconstructies op deze manier (laagste = 0, hoogste = 30)
0
Directe borstreconstructie met combinatie prothese en lichaamseigen weefsel 
Het is mogelijk om na borstverwijdering (amputatie) in dezelfde operatie de vorm van de borst te behouden door een borstreconstructie met een combinatie van een prothese en lichaamseigen weefsel. Het landelijk gemiddelde is 1 reconstructie op deze manier (laagste = 0, hoogste = 5)
0
Aantal dagen tot start behandeling
Gangbaar aantal dagen tot start behandeling (totaal) 
Het gangbare aantal dagen vanaf diagnose tot start van de behandeling, ongeacht hoe er gestart wordt (operatie, operatie met directe borstreconstructie of start met chemotherapie). Het landelijk gemiddelde is 28 dagen (langzaamste = 48 dagen, snelste is 20 dagen)
24
Gangbaar aantal dagen tot start operatie 
Het landelijk gemiddelde is 28 dagen (langzaamste = 51 dagen, snelste is = 18 dagen)
22
Gangbaar aantal dagen tot start operatie met directe borstreconstructie 
Het landelijk gemiddelde is 40 dagen (langzaamste = 61 dagen, snelste is = 14 dagen)
38
Gangbaar aantal dagen tot start chemotherapie voorafgaand aan de operatie 
Het landelijk gemiddelde is 27 dagen (langzaamste = 36 dagen, snelste is = 18 dagen)
24
Klinische genetica
Vastgelegde samenwerking met afdeling klinisch genetica 
Is er gedocumenteerde samenwerking met/ betrokkenheid bij het overleg van alle dokters door een klinisch geneticus (de arts die over erfelijkheid gaat).
Ja

Locatie

Bogardeind 2
5664 EH Geldrop
040-2864040