OLVG, locatie Oost

Toelichting

Patienten kunnen bij ons altijd binnen 3 weken geopereerd worden. Soms wordt iemand niet binnen de gestelde 5 weken geopereerd, dit is dan de wens van de patient of wordt incidenteel veroorzaakt door een zeer complex analysetraject.

Visie

De ziekenhuizen OLVG locatie Oost en locatie West en het BovenIJ ziekenhuis werken voor oncologische zorg samen binnen Oncologisch Centrum Amsterdam. Door onze kennis en ervaring te bundelen, verbeteren we de kwaliteit van onze zorg continu. U kunt rekenen op uitstekende borstkankerzorg volgens de laatste medische inzichten die aan alle eisen en kwaliteitsnormen voldoet. 

  • We vinden het belangrijk dat vrouwen met een verdenking op borstkanker binnen 24 uur terecht kunnen op de Mammapoli. 
  • Twee keer per week vindt een multidisciplinair overleg plaats. Hierin bespreken de oncologisch specialisten uit onze ziekenhuizen de uitslagen van de onderzoeken en stellen samen een behandelplan op. Ook specialisten uit het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis nemen hieraan deel. 
  • Uw wensen zijn voor ons erg belangrijk bij het bepalen van het behandelplan. Daarom bespreken we de behandelmogelijkheden uitgebreid met u. 
  • We werken snel en goed samen met huisartsen en andere hulpverleners uit de buurt. Wij zorgen ervoor dat de huisarts betrokken wordt bij de behandeling. 
  • U krijgt een vaste contactpersoon binnen ons ziekenhuis toegewezen die u begeleidt tijdens het gehele behandel- en nazorgtraject.

Samenwerking

Indien uw behandeling ook uit radiotherapie bestaat, dan vindt dit in principe plaats in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, de radiotherapeut uit dit ziekenhuis maakt deel uit van het behandelteam OLVG/BovenIJ. Heeft u voorkeur voor een andere behandellocatie in de stad dan kan radiotherapie ook plaatsvinden in het AMC of VUmc.

Bijzonderheden

  • We werken snel en goed samen met huisartsen en andere hulpverleners uit de buurt. Wij zorgen ervoor dat de huisarts betrokken wordt bij de behandeling. 
  • Samen met patienten zijn we een project gestart om onze zorg op die punten te verbeteren die er voor patienten echt toe doen. Dit doen we met 5 andere grote topklinische ziekenhuizen in Nederland, samen vormen wij Santeon.
Aantal jaarlijkse operaties (nieuwe patiënten) 
Het landelijk gemiddelde is 205 (laagste = 56 , hoogste = 498)
300
Borstcontourbehoud 
Op verschillende manieren kan (deels) de vorm van de borst na operatie waarin de tumor wordt verwijderd behouden worden. Dat noemen we 'borstcontourbehoud'.
Borstcontourbehoud na eerste operatie (totaal) 
Op verschillende manieren kan (deels) de vorm van de borst na operatie behouden worden. Dat noemen we 'borstcontourbehoud'. Het landelijk gemiddelde borstcontourbehoud is 71% (laagste = 47%, hoogste = 86%)
80%
Contourbehoud door borstsparende operatie 
Door borstsparend te opereren kan de vorm van de borst (deels) behouden worden. Het landelijk gemiddelde borstsparende operaties is 51% (laagste = 30%, hoogste = 72%)
56%
Contourbehoud door borstsparende operatie na start met chemo- of doelgerichte therapie 
Door eerst te behandelen met chemo- of doelgerichte therapie kan daarna vaak borstsparend worden geopereerd omdat de tumor dan is gekrompen. Het landelijk gemiddelde van deze methode is 111% (laagste = 1%, hoogste = 25%)
16%
Contourbehoud door directe borstreconstructie 
Een manier om de borstvorm te behouden na verwijdering van de borst (amputatie) is om in dezelfde operatie meteen een reconstructie van de borst te doen. Het landelijk gemiddelde is 10% (laagste = 0%, hoogste = 36%)
7%
Directe borstreconstructie 
Een manier om de vorm van de borst te herstellen bij een opratie waarbij de borst wordt verwijderd (amputatie) is een directe borstreconstructie. In dezelfde operatie wordt de borst verwijderd en wordt er een nieuwe borst gemaakt.
Directe borstreconstructie (totaal) 
Een manier om de vorm van de borst te herstellen bij een opratie waarbij de borst wordt verwijderd (amputatie) is een directe borstreconstructie. In dezelfde operatie wordt de borst verwijderd en wordt er een nieuwe borst gemaakt. Dat kan op verschillende manieren (prothese, lichaamseigen weefsel of een combinatie). Het landelijk gemiddelde is 27% (laagste = 0%, hoogste = 73%)
31%
Directe borstreconstructie met prothese 
De meest voorkomende manier om na borstverwijdering (amputatie) in dezelfde operatie de vorm van de borst te behouden is door het plaatsen van een inwendige prothese. Het landelijk gemiddelde is 23% (laagste = 0%, hoogste = 70%).
31%
Directe borstreconstructie met lichaamseigen weefsel 
Het is mogelijk om na borstverwijdering (amputatie) in dezelfde operatie de vorm van de borst te behouden door een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel. Het landelijk gemiddelde is 2% (laagste = 0%, hoogste = 28%)
0%
Directe borstreconstructie met combinatie prothese en lichaamseigen weefsel 
Het is mogelijk om na borstverwijdering (amputatie) in dezelfde operatie de vorm van de borst te behouden door een borstreconstructie met een combinatie van een prothese en lichaamseigen weefsel. Het landelijk gemiddelde is 1 % (laagste = 0%, hoogste = 16%)
0%
Aantal dagen tot start behandeling 
Het gangbare aantal dagen vanaf diagnose tot start van de behandeling, ongeacht hoe er gestart wordt (mediaan).
Gangbaar aantal dagen tot start behandeling (totaal) 
Het gangbare aantal dagen vanaf diagnose tot start van de behandeling, ongeacht hoe er gestart wordt (operatie, operatie met directe borstreconstructie of start met chemotherapie). Het landelijk gemiddelde is 28 dagen (langzaamste = 41 dagen, snelste is 20 dagen)
24
Gangbaar aantal dagen tot start operatie 
Het landelijk gemiddelde is 27 dagen (langzaamste = 40 dagen, snelste is = 17 dagen)
23
Gangbaar aantal dagen tot start operatie met directe borstreconstructie 
Het landelijk gemiddelde is 39 dagen (langzaamste = 69 dagen, snelste is = 14 dagen)
37
Gangbaar aantal dagen tot start chemo- of doelgerichte therapie voorafgaand aan de operatie 
Het landelijk gemiddelde is 26 dagen (langzaamste = 35 dagen, snelste is = 15 dagen)
34
Systemische therapie voorafgaand aan operatie volgens richtlijn 
Het percentage patiënten dat volgens de richtlijn is behandeld met chemo- of doelgerichte therapie voorafgaande aan de operatie. Het landelijk gemiddelde is 95% (laagste = 67%, hoogste = 100%).
94%

Locatie

Oosterpark 9
1091 AC Amsterdam
020-5999111