Haga Ziekenhuis, loc. Leyweg

Toelichting

MAMMAPOLI VAN HET HAGAZIEKENHUIS: SNEL, BETROUWBAAR EN COMPLEET
Als uw huisarts of uzelf een afwijking (‘knobbeltje’) aan uw borst voelt, heeft u veel vragen. U wilt geholpen worden door zorgverleners die begrijpen hoe u zich voelt en die verstand van zaken hebben. Dan komt u naar de Mammapoli van het HagaZiekenhuis.

Visie

SNEL ZEKERHEID
Wie een knobbeltje in haar borst voelt, wil snel zekerheid. Daarom kunt u bij de Mammapoli van het HagaZiekenhuis op korte termijn terecht. Via onze Mammofoon kan de huisarts telefonisch een afspraak voor onderzoek bij ons maken. We doen er alles aan om u op de dag van het onderzoek ook de uitslag te geven. Het onderzoek gebeurt op de Mammapoli aan de Sportlaan. Zijn er behandelingen nodig, dan gebeurt dat op de locatie Leyweg.

Samenwerking

BEHANDELPLAN OP MAAT
De onderzoeksresultaten bespreken we met elkaar. Tijdens dit overleg maken we samen ook een behandelplan op maat. Een persoonlijke aanpak vinden wij belangrijk, want elke borsttumor is anders en elke patiënt is uniek en heeft andere wensen. Samen met u kiezen we de best passende behandeling, daarbij rekening houdend met de kwaliteit van leven. Iedere patiënt van de Mammapoli krijgt een eigen 'zorgpad', dat bestaat uit zorgvuldig uitgedachte stappen.
De verpleegkundig specialisten en mammacare verpleegkundigen zijn hierbij van onschatbare waarde. Zij begeleidt u tijdens iedere stap en is uw vaste aanspreekpunt. Zij staat u bij tijdens de behandelperiode en zorgt voor antwoorden op al uw mogelijke vragen.
Alle behandelingen beschikbaar.

Op de Mammapoli kunt u terecht voor alle gangbare behandelingen van borstkanker in alle stadia. Van beginnende borstkanker (stadium 1) tot uitgezaaide ziekte (stadium 4). Ook voeren ervaren plastisch chirurgen reconstructies van de borst uit in eigen huis.

GOEDE NAZORG
We staan bekend om onze nazorg. Na een behandeling houden we nog enkele jaren contact voor lichamelijke controles. Ook bekijken we mogelijke psychologische gevolgen van de behandeling. Borstkanker kan immers ingrijpende gevolgen hebben voor een patiënt en haar naasten. Soms is andere gespecialiseerde zorg, bijvoorbeeld huid- of fysiotherapie of een diëtist nodig.

Bijzonderheden

DESKUNDIG MAMMATEAM
Ons mammateam bestaat uit specialisten die zich volledig hebben toegelegd op borstkankerzorg. We zijn met een chirurg, internist, radiotherapeut, nucleair geneeskundige, radioloog, patholoog, plastisch chirurg, verpleegkundig specialisten en mammacare verpleegkundigen.

We beschikken over de meest moderne apparatuur. Ook verbeteren wij voortdurend onze onderzoeks- en behandelmethoden. Alle mogelijkheden voor diagnostiek, behandeling en nazorg hebben we in eigen huis.

Aantal jaarlijkse operaties
Aantal jaarlijkse operaties (nieuwe patiënten) 
Het landelijk gemiddelde is 219 (laagste = 11 , hoogste = 570 )
203
Snijvlakken niet schoon
Percentage patiënten snijvlakken niet schoon (borstsparende operatie) 
Percentage patiënten bij wie snijvlakken niet schoon waren bij borstsparende operatie. Dit kan betekenen dat iemand opnieuw geopereerd of behandeld moet worden. Het landelijk gemiddelde is 3% (laagste = 0%, hoogste = 13%)
3.8%
Borstcontourbehoud
Borstcontourbehoud na eerste operatie (totaal) 
Op verschillende manieren kan (deels) de vorm van de borst na operatie behouden worden. Dat noemen we 'borstcontourbehoud'. Het landelijk gemiddelde borstcontourbehoud is 74% (laagste = 55%, hoogste = 90%)
72%
Contourbehoud door borstsparende operatie 
Door borstsparend te opereren kan de vorm van de borst (deels) behouden worden. Het landelijk gemiddelde borstsparende operaties is 55% (laagste = 43%, hoogste = 69%)
56%
Contourbehoud door borstsparende operatie na start met chemotherapie 
Door eerst te behandelen met chemotherapie kan daarna vaak borstsparend worden geopereerd omdat de tumor dan is gekrompen. Het landelijk gemiddelde van deze methode is 10% (laagste = 0%, hoogste = 27%)
12%
Contourbehoud door directe borstreconstructie 
Een manier om de borstvorm te behouden na verwijdering van de borst (amputatie) is om in dezelfde operatie meteen een reconstructie van de borst te doen. Het landelijk gemiddelde is 10% (laagste = 0%, hoogste = 29%)
4%
Directe borstreconstructie
Directe borstreconstructie (totaal) 
Een manier om de vorm van de borst te herstellen bij een opratie waarbij de borst wordt verwijderd (amputatie) is een directe borstreconstructie. In dezelfde operatie wordt de borst verwijderd en wordt er een nieuwe borst gemaakt. Dat kan op verschillende manieren (prothese, lichaamseigen weefsel of een combinatie). Het landelijk gemiddelde is 26% (laagste = 0%, hoogste = 75%)
14%
Directe borstreconstructie met prothese 
De meest voorkomende manier om na borstverwijdering (amputatie) in dezelfde operatie de vorm van de borst te behouden is door het plaatsen van een inwendige prothese. Het landelijk gemiddelde is 15 reconstructies op deze manier (laagste = 0, hoogste = 156).
8
Directe borstreconstructie met lichaamseigen weefsel 
Het is mogelijk om na borstverwijdering (amputatie) in dezelfde operatie de vorm van de borst te behouden door een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel. Het landelijk gemiddelde is 2 reconstructies op deze manier (laagste = 0, hoogste = 30)
0
Directe borstreconstructie met combinatie prothese en lichaamseigen weefsel 
Het is mogelijk om na borstverwijdering (amputatie) in dezelfde operatie de vorm van de borst te behouden door een borstreconstructie met een combinatie van een prothese en lichaamseigen weefsel. Het landelijk gemiddelde is 1 reconstructie op deze manier (laagste = 0, hoogste = 5)
0
Aantal dagen tot start behandeling
Gangbaar aantal dagen tot start behandeling (totaal) 
Het gangbare aantal dagen vanaf diagnose tot start van de behandeling, ongeacht hoe er gestart wordt (operatie, operatie met directe borstreconstructie of start met chemotherapie). Het landelijk gemiddelde is 28 dagen (langzaamste = 48 dagen, snelste is 20 dagen)
25
Gangbaar aantal dagen tot start operatie 
Het landelijk gemiddelde is 28 dagen (langzaamste = 51 dagen, snelste is = 18 dagen)
23
Gangbaar aantal dagen tot start operatie met directe borstreconstructie 
Het landelijk gemiddelde is 40 dagen (langzaamste = 61 dagen, snelste is = 14 dagen)
34
Gangbaar aantal dagen tot start chemotherapie voorafgaand aan de operatie 
Het landelijk gemiddelde is 27 dagen (langzaamste = 36 dagen, snelste is = 18 dagen)
28
Klinische genetica
Vastgelegde samenwerking met afdeling klinisch genetica 
Is er gedocumenteerde samenwerking met/ betrokkenheid bij het overleg van alle dokters door een klinisch geneticus (de arts die over erfelijkheid gaat).
Ja

Locatie

Els Borst-Eilersplein 275
2545 AA Den Haag
070-2100000