Elkerliek Ziekenhuis, loc. Helmond

Visie

Het Elkerliek Ziekenhuis biedt goede en persoonlijke borstkankerzorg geheel volgens de richtlijn. Ons mammateam bestaat uit ervaren borstkankerspecialisten met oog voor uw eigen keuzes. Ieder behandelplan wordt door dit team samengesteld en vervolgens met u besproken.  Het irradicaliteitscijfer van onze operaties is zeer laag. U wordt altijd geopereerd door een ervaren borstkankerchirurg en niet door een chirurg in opleiding. Onze chirurgen zijn getraind in oncoplastische technieken, maar zo nodig kan een operatie ook samen met een plastisch chirurg worden uitgevoerd. Onze mammaverpleegkundigen begeleiden u door het hele traject en voorzien u uitgebreid van de benodigde informatie en zijn uw vaste aanspreekpunt. Als er ook nog aanvullende behandelingen nodig zijn, naast een operatie, beschikken onze oncologen over alle middelen die volgens de Nederlandse richtlijn voor de behandeling van borstkanker aan de orde zijn. Ook de zogenaamd "duurdere medicijnen", de biologicals. Kortom, u bent bij ons in goede handen en samen met u, maken wij ons hard voor uw genezing. 

Samenwerking

Het Elkerliek Ziekenhuis maakt deel uit van oncologisch netwerk OncoZon. Dit is een samenwerkingsverband van ziekenhuizen in Oost-Brabant en Limburg en het UMC Maastricht. Binnen dit netwerk is het mogelijk patiënten met een bijzondere casus snel te verwijzen naar een ziekenhuis met de juiste expertise. In alle aangesloten ziekenhuizen worden dezelfde protocollen gehanteerd mbt de behandeling van verschillende kankers, o.a. ook borstkanker. Sommige patienten hebben echter speciale zorg nodig, omdat zij een wat zeldzamer probleem hebben. Binnen het netwerk is deze zorg gecentraliseerd en er kan snel verwezen worden. Soms is een advies van een centrum voldoende om u toch in uw eigen ziekenhuis, in uw eigen omgeving te kunnen behandelen. Een oncoloog van het UMC Maastricht maakt ook deel uit van het overleg van het behandelteam. Er zijn dus korte lijnen en er gaat geen tijd verloren in uw behandelingstraject.

Aantal jaarlijkse operaties
Aantal jaarlijkse operaties (nieuwe patiënten) 
Het landelijk gemiddelde is 219 (laagste = 11 , hoogste = 570 )
145
Snijvlakken niet schoon
Percentage patiënten snijvlakken niet schoon (borstsparende operatie) 
Percentage patiënten bij wie snijvlakken niet schoon waren bij borstsparende operatie. Dit kan betekenen dat iemand opnieuw geopereerd of behandeld moet worden. Het landelijk gemiddelde is 3% (laagste = 0%, hoogste = 13%)
0.0%
Borstcontourbehoud
Borstcontourbehoud na eerste operatie (totaal) 
Op verschillende manieren kan (deels) de vorm van de borst na operatie behouden worden. Dat noemen we 'borstcontourbehoud'. Het landelijk gemiddelde borstcontourbehoud is 74% (laagste = 55%, hoogste = 90%)
56%
Contourbehoud door borstsparende operatie 
Door borstsparend te opereren kan de vorm van de borst (deels) behouden worden. Het landelijk gemiddelde borstsparende operaties is 55% (laagste = 43%, hoogste = 69%)
38%
Contourbehoud door borstsparende operatie na start met chemotherapie 
Door eerst te behandelen met chemotherapie kan daarna vaak borstsparend worden geopereerd omdat de tumor dan is gekrompen. Het landelijk gemiddelde van deze methode is 10% (laagste = 0%, hoogste = 27%)
13%
Contourbehoud door directe borstreconstructie 
Een manier om de borstvorm te behouden na verwijdering van de borst (amputatie) is om in dezelfde operatie meteen een reconstructie van de borst te doen. Het landelijk gemiddelde is 10% (laagste = 0%, hoogste = 29%)
5%
Directe borstreconstructie
Directe borstreconstructie (totaal) 
Een manier om de vorm van de borst te herstellen bij een opratie waarbij de borst wordt verwijderd (amputatie) is een directe borstreconstructie. In dezelfde operatie wordt de borst verwijderd en wordt er een nieuwe borst gemaakt. Dat kan op verschillende manieren (prothese, lichaamseigen weefsel of een combinatie). Het landelijk gemiddelde is 26% (laagste = 0%, hoogste = 75%)
10%
Directe borstreconstructie met prothese 
De meest voorkomende manier om na borstverwijdering (amputatie) in dezelfde operatie de vorm van de borst te behouden is door het plaatsen van een inwendige prothese. Het landelijk gemiddelde is 15 reconstructies op deze manier (laagste = 0, hoogste = 156).
4
Directe borstreconstructie met lichaamseigen weefsel 
Het is mogelijk om na borstverwijdering (amputatie) in dezelfde operatie de vorm van de borst te behouden door een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel. Het landelijk gemiddelde is 2 reconstructies op deze manier (laagste = 0, hoogste = 30)
2
Directe borstreconstructie met combinatie prothese en lichaamseigen weefsel 
Het is mogelijk om na borstverwijdering (amputatie) in dezelfde operatie de vorm van de borst te behouden door een borstreconstructie met een combinatie van een prothese en lichaamseigen weefsel. Het landelijk gemiddelde is 1 reconstructie op deze manier (laagste = 0, hoogste = 5)
0
Aantal dagen tot start behandeling
Gangbaar aantal dagen tot start behandeling (totaal) 
Het gangbare aantal dagen vanaf diagnose tot start van de behandeling, ongeacht hoe er gestart wordt (operatie, operatie met directe borstreconstructie of start met chemotherapie). Het landelijk gemiddelde is 28 dagen (langzaamste = 48 dagen, snelste is 20 dagen)
30
Gangbaar aantal dagen tot start operatie 
Het landelijk gemiddelde is 28 dagen (langzaamste = 51 dagen, snelste is = 18 dagen)
29
Gangbaar aantal dagen tot start operatie met directe borstreconstructie 
Het landelijk gemiddelde is 40 dagen (langzaamste = 61 dagen, snelste is = 14 dagen)
58
Gangbaar aantal dagen tot start chemotherapie voorafgaand aan de operatie 
Het landelijk gemiddelde is 27 dagen (langzaamste = 36 dagen, snelste is = 18 dagen)
34
Klinische genetica
Vastgelegde samenwerking met afdeling klinisch genetica 
Is er gedocumenteerde samenwerking met/ betrokkenheid bij het overleg van alle dokters door een klinisch geneticus (de arts die over erfelijkheid gaat).
Ja

Locatie

Wesselmanlaan 25
5707 HA Helmond
0492-595555