Bravis ziekenhuis, loc. Roosendaal

Toelichting

Voor de kwaliteit van de zorg voor patiënten met borstkanker wordt aan het Bravis Ziekenhuis al jaren het roze lintje toegekend.
Het toegewijde mammateam staat gezamenlijk voor top zorg. Behandelingen en adviezen zijn volgens de landelijke richtlijn mammacarcinoom (NABON) en de laatste ontwikkelingen op het gebied van borstkanker.
De Mammapoli is in November 2016 overgegaan in het Borst Centrum Bravis, dit is een onderdeel van het Oncologie Centrum Bravis in Roosendaal. De borstkankerzorg is hier geconcentreerd. Alle betrokken behandelaars, gespecialiseerd op het gebied van borstkanker, zijn hier werkzaam. Twee keer per week vindt het Multi Disciplinair Overleg (MDO) van het mammateam plaats en er bestaan zeer korte lijnen voor intercollegiaal overleg zowel tussen de behandelend specialisten, de life coaches als ook de paramedische zorgverleners. (medisch psychologen, onco-revalidatie, diëtiste, past. zorg).

Naast het Oncologie Centrum is het bestralingscentrum Zuid West Radiotherapetisch Instituut gevestigd.

Van groot belang is de deelname aan de PREM/PROM; via een enquête wordt aan de patiënt gevraagd hoe de zorg is ervaren. Ook wordt een vergelijking gemaakt met de kwaliteit van zorg in de regio zuid/west Nederland. Dit houdt ons scherp en zo kan door aanpassingen en verbeteringen kwalitatief hoogwaardige zorg  gegarandeerd worden.

Visie

Het Oncologie Centrum Bravis beschikt over een gespecialiseerd Borst Centrum, waar alle expertise, toewijding en middelen aanwezig zijn om de juiste diagnose te stellen. Dit doen we door middel van sneldiagnostiek, zodat u binnen 24 uur een diagnose heeft. Aan de hand van de uitkomsten wordt een optimaal behandelplan voorgesteld.

Samenwerking

Er wordt samengewerkt in een multi disciplinair mammateam; gespecialiseerde behandelaars op het gebied van borstkanker. Bij gecompliceerde casuïstiek wordt advies gevraagd aan het Erasmus MC te Rotterdam of het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam of elders. (fertiliteit, erfelijkheid, mammaprint, borstreconstructies met lichaamseigen weefsel).

Bijzonderheden

In het Oncologie Centrum Bravis zijn we er ons van bewust dat kanker niet alleen je lijf, maar heel je leven raakt. Onze ondersteuning is niet alleen gericht op lichamelijke klachten en voorlichting, maar we willen u ook ondersteunen op de gebieden waar de ziekte impact op heeft, zoals partner, kinderen, werk, etc. Naast de behandelend specialist wordt u begeleid door een life coach.

Aantal jaarlijkse operaties (nieuwe patiënten) 
Het landelijk gemiddelde is 205 (laagste = 56 , hoogste = 498)
232
Borstcontourbehoud 
Op verschillende manieren kan (deels) de vorm van de borst na operatie waarin de tumor wordt verwijderd behouden worden. Dat noemen we 'borstcontourbehoud'.
Borstcontourbehoud na eerste operatie (totaal) 
Op verschillende manieren kan (deels) de vorm van de borst na operatie behouden worden. Dat noemen we 'borstcontourbehoud'. Het landelijk gemiddelde borstcontourbehoud is 71% (laagste = 47%, hoogste = 86%)
71%
Contourbehoud door borstsparende operatie 
Door borstsparend te opereren kan de vorm van de borst (deels) behouden worden. Het landelijk gemiddelde borstsparende operaties is 51% (laagste = 30%, hoogste = 72%)
52%
Contourbehoud door borstsparende operatie na start met chemo- of doelgerichte therapie 
Door eerst te behandelen met chemo- of doelgerichte therapie kan daarna vaak borstsparend worden geopereerd omdat de tumor dan is gekrompen. Het landelijk gemiddelde van deze methode is 111% (laagste = 1%, hoogste = 25%)
14%
Contourbehoud door directe borstreconstructie 
Een manier om de borstvorm te behouden na verwijdering van de borst (amputatie) is om in dezelfde operatie meteen een reconstructie van de borst te doen. Het landelijk gemiddelde is 10% (laagste = 0%, hoogste = 36%)
6%
Directe borstreconstructie 
Een manier om de vorm van de borst te herstellen bij een opratie waarbij de borst wordt verwijderd (amputatie) is een directe borstreconstructie. In dezelfde operatie wordt de borst verwijderd en wordt er een nieuwe borst gemaakt.
Directe borstreconstructie (totaal) 
Een manier om de vorm van de borst te herstellen bij een opratie waarbij de borst wordt verwijderd (amputatie) is een directe borstreconstructie. In dezelfde operatie wordt de borst verwijderd en wordt er een nieuwe borst gemaakt. Dat kan op verschillende manieren (prothese, lichaamseigen weefsel of een combinatie). Het landelijk gemiddelde is 27% (laagste = 0%, hoogste = 73%)
16%
Directe borstreconstructie met prothese 
De meest voorkomende manier om na borstverwijdering (amputatie) in dezelfde operatie de vorm van de borst te behouden is door het plaatsen van een inwendige prothese. Het landelijk gemiddelde is 23% (laagste = 0%, hoogste = 70%).
16%
Directe borstreconstructie met lichaamseigen weefsel 
Het is mogelijk om na borstverwijdering (amputatie) in dezelfde operatie de vorm van de borst te behouden door een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel. Het landelijk gemiddelde is 2% (laagste = 0%, hoogste = 28%)
0%
Directe borstreconstructie met combinatie prothese en lichaamseigen weefsel 
Het is mogelijk om na borstverwijdering (amputatie) in dezelfde operatie de vorm van de borst te behouden door een borstreconstructie met een combinatie van een prothese en lichaamseigen weefsel. Het landelijk gemiddelde is 1 % (laagste = 0%, hoogste = 16%)
0%
Aantal dagen tot start behandeling 
Het gangbare aantal dagen vanaf diagnose tot start van de behandeling, ongeacht hoe er gestart wordt (mediaan).
Gangbaar aantal dagen tot start behandeling (totaal) 
Het gangbare aantal dagen vanaf diagnose tot start van de behandeling, ongeacht hoe er gestart wordt (operatie, operatie met directe borstreconstructie of start met chemotherapie). Het landelijk gemiddelde is 28 dagen (langzaamste = 41 dagen, snelste is 20 dagen)
21
Gangbaar aantal dagen tot start operatie 
Het landelijk gemiddelde is 27 dagen (langzaamste = 40 dagen, snelste is = 17 dagen)
20
Gangbaar aantal dagen tot start operatie met directe borstreconstructie 
Het landelijk gemiddelde is 39 dagen (langzaamste = 69 dagen, snelste is = 14 dagen)
40
Gangbaar aantal dagen tot start chemo- of doelgerichte therapie voorafgaand aan de operatie 
Het landelijk gemiddelde is 26 dagen (langzaamste = 35 dagen, snelste is = 15 dagen)
22
Systemische therapie voorafgaand aan operatie volgens richtlijn 
Het percentage patiënten dat volgens de richtlijn is behandeld met chemo- of doelgerichte therapie voorafgaande aan de operatie. Het landelijk gemiddelde is 95% (laagste = 67%, hoogste = 100%).
100%

Locatie

Boerhaavelaan 25
4708 AE Roosendaal
088-7068000