Beatrixziekenhuis

Onderdeel van Rivas Zorggroep

Toelichting

Als medewerkers van de mammapoli hebben wij in 2017 weer het roze lintje ontvangen.
Dit betekent dat er door het mammateam patiëntgerichte borstkankerzorg wordt gegeven. Dat zien wij ook terug in de vragenlijsten die patiënten invullen na de behandeling; patiënten waarderen de persoonlijke begeleiding en de behandeling op maat.

Visie

In drie opzichten een onderscheidende visie op borstkankerzorg in het Beatrixziekenhuis

Snelheid van werken
Ten eerste door de snelheid van werken. Patiënten kunnen op korte termijn en zeker binnen een week in ons ziekenhuis terecht. Hiervoor is drie dagen in de week een speciaal borstkankerspreekuur. Een patiënt met een afwijking in de borst doorloopt binnen één dag alle stappen van de diagnostiek. In het merendeel van de gevallen krijgt men aan het einde van de dag de uitslag. Vervolgacties worden zo snel mogelijk in gang gezet.

Hoge medische kwaliteit
Ten tweede onderscheidt het ziekenhuis zich door hoge medische kwaliteit als gevolg van een goede samenwerking in het borstkankerteam. In het Beatrixziekenhuis is een vast team van twee mammachirurgen, twee oncologen, plastisch chirurgen, vier radiologen, een verpleegkundig specialist en twee mammacareverpleegkundigen. Zij begeleiden het hele proces, van diagnostiek tot behandeling en nacontrole. De lijnen zijn kort. Daardoor wordt er snel overlegd en wordt er snel actie ondernomen wanneer dat nodig is.

Goede informatievoorziening
Een derde sterk punt is de goede informatievoorziening. Deze wordt in het Beatrixziekenhuis op maat geleverd door onder andere de mammacareverpleegkundigen. Zij zijn gespecialiseerd in zorg voor en begeleiding van vrouwen met borstkanker. Hierdoor kunnen zij deze vrouwen optimaal begeleiden gedurende het gehele traject.

Samenwerking

De ervaren specialisten in het Beatrixziekenhuis werken nauw samen met andere specialisten uit het Erasmus MC, locatie Daniel den Hoed.

Aantal jaarlijkse operaties
Aantal jaarlijkse operaties (nieuwe patiënten) 
Het landelijk gemiddelde is 219 (laagste = 11 , hoogste = 570 )
126
Snijvlakken niet schoon
Percentage patiënten snijvlakken niet schoon (borstsparende operatie) 
Percentage patiënten bij wie snijvlakken niet schoon waren bij borstsparende operatie. Dit kan betekenen dat iemand opnieuw geopereerd of behandeld moet worden. Het landelijk gemiddelde is 3% (laagste = 0%, hoogste = 13%)
1.5%
Borstcontourbehoud
Borstcontourbehoud na eerste operatie (totaal) 
Op verschillende manieren kan (deels) de vorm van de borst na operatie behouden worden. Dat noemen we 'borstcontourbehoud'. Het landelijk gemiddelde borstcontourbehoud is 74% (laagste = 55%, hoogste = 90%)
78%
Contourbehoud door borstsparende operatie 
Door borstsparend te opereren kan de vorm van de borst (deels) behouden worden. Het landelijk gemiddelde borstsparende operaties is 55% (laagste = 43%, hoogste = 69%)
65%
Contourbehoud door borstsparende operatie na start met chemotherapie 
Door eerst te behandelen met chemotherapie kan daarna vaak borstsparend worden geopereerd omdat de tumor dan is gekrompen. Het landelijk gemiddelde van deze methode is 10% (laagste = 0%, hoogste = 27%)
8%
Contourbehoud door directe borstreconstructie 
Een manier om de borstvorm te behouden na verwijdering van de borst (amputatie) is om in dezelfde operatie meteen een reconstructie van de borst te doen. Het landelijk gemiddelde is 10% (laagste = 0%, hoogste = 29%)
5%
Directe borstreconstructie
Directe borstreconstructie (totaal) 
Een manier om de vorm van de borst te herstellen bij een opratie waarbij de borst wordt verwijderd (amputatie) is een directe borstreconstructie. In dezelfde operatie wordt de borst verwijderd en wordt er een nieuwe borst gemaakt. Dat kan op verschillende manieren (prothese, lichaamseigen weefsel of een combinatie). Het landelijk gemiddelde is 26% (laagste = 0%, hoogste = 75%)
19%
Directe borstreconstructie met prothese 
De meest voorkomende manier om na borstverwijdering (amputatie) in dezelfde operatie de vorm van de borst te behouden is door het plaatsen van een inwendige prothese. Het landelijk gemiddelde is 15 reconstructies op deze manier (laagste = 0, hoogste = 156).
5
Directe borstreconstructie met lichaamseigen weefsel 
Het is mogelijk om na borstverwijdering (amputatie) in dezelfde operatie de vorm van de borst te behouden door een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel. Het landelijk gemiddelde is 2 reconstructies op deze manier (laagste = 0, hoogste = 30)
0
Directe borstreconstructie met combinatie prothese en lichaamseigen weefsel 
Het is mogelijk om na borstverwijdering (amputatie) in dezelfde operatie de vorm van de borst te behouden door een borstreconstructie met een combinatie van een prothese en lichaamseigen weefsel. Het landelijk gemiddelde is 1 reconstructie op deze manier (laagste = 0, hoogste = 5)
0
Aantal dagen tot start behandeling
Gangbaar aantal dagen tot start behandeling (totaal) 
Het gangbare aantal dagen vanaf diagnose tot start van de behandeling, ongeacht hoe er gestart wordt (operatie, operatie met directe borstreconstructie of start met chemotherapie). Het landelijk gemiddelde is 28 dagen (langzaamste = 48 dagen, snelste is 20 dagen)
23
Gangbaar aantal dagen tot start operatie 
Het landelijk gemiddelde is 28 dagen (langzaamste = 51 dagen, snelste is = 18 dagen)
21
Gangbaar aantal dagen tot start operatie met directe borstreconstructie 
Het landelijk gemiddelde is 40 dagen (langzaamste = 61 dagen, snelste is = 14 dagen)
31
Gangbaar aantal dagen tot start chemotherapie voorafgaand aan de operatie 
Het landelijk gemiddelde is 27 dagen (langzaamste = 36 dagen, snelste is = 18 dagen)
25
Klinische genetica
Vastgelegde samenwerking met afdeling klinisch genetica 
Is er gedocumenteerde samenwerking met/ betrokkenheid bij het overleg van alle dokters door een klinisch geneticus (de arts die over erfelijkheid gaat).
Ja

Locatie

Banneweg 57
4204 AA Gorinchem
0183-644444