Antoni van Leeuwenhoek (AVL)

Toelichting

De algehele kwaliteit van zorg in het Antoni van Leeuwenhoek op het gebied van borstkanker is ook dit jaar weer gewaardeerd door de Borstkankervereniging Nederland (BVN) met de toekenning van het bekende roze lintje. Een nieuwe indicator dit jaar is het 'percentage patiënten dat een borstcontour heeft behouden na een operatieve behandeling’. In het Antoni van Leeuwenhoek behoudt 92% van de patiënten door een borstsparende operatie of een borstverwijdering met reconstructie een zogenoemde ‘borstcontour’. Gemiddeld genomen is dit in de andere Nederlandse ziekenhuizen bij 74 % van de vrouwen het geval.

Visie

'Meer waar moet, minder waar kan!’, dat is het principe van de borstkankerzorg in het Antoni van Leeuwenhoek. Geen borstkanker is hetzelfde; iedere patiënt en iedere kanker is uniek. Daarom is een behandeling op maat zo belangrijk!

Meer waar moet….
Het Antoni van Leeuwenhoek loopt wetenschappelijk voorop in de borstkankerzorg zodat wij vaak al behandelingen toepassen die pas later standaard worden in andere ziekenhuizen bijvoorbeeld nieuwe chirurgische en radiotherapeutische technieken of nieuwe systemische middelen.

Minder waar kan…
Wetenschappelijk onderzoek gaat niet alleen over meer behandeling maar ook juist over terughoudendheid als dit kan bijvoorbeeld meer borstsparende chirurgie, minder okseloperaties, minder chemotherapie en bestraling.

Onze manier van behandelen heeft resultaat! Dit blijkt uit onze cijfers: onze overlevingscijfers zijn hoger dan het landelijk gemiddelde. Dit geldt voor alle stadia van borstkanker; van beginnende borstkanker (stadium 1) tot uitgezaaide ziekte (stadium 4). Ook zijn we trots dat onze patiënten onze zorg waarderen met een 8.6.

Bijzonderheden

Grootste borstkankercentrum
Het Antoni van Leeuwenhoek is veruit het grootste borstkankercentrum van Nederland (2500 nieuwe patiënten). Het ziekenhuis beschikt over alle diagnostiek en behandelmogelijkheden. Ons team bestaat uit nationaal en internationaal bekende artsen en verpleegkundig specialisten die volledig gespecialiseerd zijn in de behandeling van borstkanker.

Directe borstreconstructie
Bij 80% van de vrouwen waarbij de borst verwijderd moet worden vindt in het Antoni van Leeuwenhoek een directe borstreconstructie plaats. Hiervoor werken de borstkankerchirurgen samen met de plastisch chirurgen. Voor de vrouwen heeft dit veel voordelen: ze hoeven maar een keer geopereerd te worden en ze maken de zware fysieke en vooral mentale fase waarbij ze een borst missen niet mee. Landelijk ligt het percentage van directe reconstructieve borstoperaties rond de 40%.

Sneldiagnostiek
Daarnaast worden zo´n 900 vrouwen jaarlijks via de huisarts verwezen naar de sneldiagnostiek van het Antoni van Leeuwenhoek in verband met een vermoeden van borstkanker. Deze vrouwen kunnen binnen 24 uur terecht voor onderzoek. In 90% van de gevallen volgt de uitslag binnen twee uur.

Aantal jaarlijkse operaties (nieuwe patiënten) 
Het landelijk gemiddelde is 205 (laagste = 56 , hoogste = 498)
498
Borstcontourbehoud 
Op verschillende manieren kan (deels) de vorm van de borst na operatie waarin de tumor wordt verwijderd behouden worden. Dat noemen we 'borstcontourbehoud'.
Borstcontourbehoud na eerste operatie (totaal) 
Op verschillende manieren kan (deels) de vorm van de borst na operatie behouden worden. Dat noemen we 'borstcontourbehoud'. Het landelijk gemiddelde borstcontourbehoud is 71% (laagste = 47%, hoogste = 86%)
83%
Contourbehoud door borstsparende operatie 
Door borstsparend te opereren kan de vorm van de borst (deels) behouden worden. Het landelijk gemiddelde borstsparende operaties is 51% (laagste = 30%, hoogste = 72%)
30%
Contourbehoud door borstsparende operatie na start met chemo- of doelgerichte therapie 
Door eerst te behandelen met chemo- of doelgerichte therapie kan daarna vaak borstsparend worden geopereerd omdat de tumor dan is gekrompen. Het landelijk gemiddelde van deze methode is 111% (laagste = 1%, hoogste = 25%)
25%
Contourbehoud door directe borstreconstructie 
Een manier om de borstvorm te behouden na verwijdering van de borst (amputatie) is om in dezelfde operatie meteen een reconstructie van de borst te doen. Het landelijk gemiddelde is 10% (laagste = 0%, hoogste = 36%)
29%
Directe borstreconstructie 
Een manier om de vorm van de borst te herstellen bij een opratie waarbij de borst wordt verwijderd (amputatie) is een directe borstreconstructie. In dezelfde operatie wordt de borst verwijderd en wordt er een nieuwe borst gemaakt.
Directe borstreconstructie (totaal) 
Een manier om de vorm van de borst te herstellen bij een opratie waarbij de borst wordt verwijderd (amputatie) is een directe borstreconstructie. In dezelfde operatie wordt de borst verwijderd en wordt er een nieuwe borst gemaakt. Dat kan op verschillende manieren (prothese, lichaamseigen weefsel of een combinatie). Het landelijk gemiddelde is 27% (laagste = 0%, hoogste = 73%)
73%
Directe borstreconstructie met prothese 
De meest voorkomende manier om na borstverwijdering (amputatie) in dezelfde operatie de vorm van de borst te behouden is door het plaatsen van een inwendige prothese. Het landelijk gemiddelde is 23% (laagste = 0%, hoogste = 70%).
70%
Directe borstreconstructie met lichaamseigen weefsel 
Het is mogelijk om na borstverwijdering (amputatie) in dezelfde operatie de vorm van de borst te behouden door een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel. Het landelijk gemiddelde is 2% (laagste = 0%, hoogste = 28%)
1%
Directe borstreconstructie met combinatie prothese en lichaamseigen weefsel 
Het is mogelijk om na borstverwijdering (amputatie) in dezelfde operatie de vorm van de borst te behouden door een borstreconstructie met een combinatie van een prothese en lichaamseigen weefsel. Het landelijk gemiddelde is 1 % (laagste = 0%, hoogste = 16%)
2%
Aantal dagen tot start behandeling 
Het gangbare aantal dagen vanaf diagnose tot start van de behandeling, ongeacht hoe er gestart wordt (mediaan).
Gangbaar aantal dagen tot start behandeling (totaal) 
Het gangbare aantal dagen vanaf diagnose tot start van de behandeling, ongeacht hoe er gestart wordt (operatie, operatie met directe borstreconstructie of start met chemotherapie). Het landelijk gemiddelde is 28 dagen (langzaamste = 41 dagen, snelste is 20 dagen)
31
Gangbaar aantal dagen tot start operatie 
Het landelijk gemiddelde is 27 dagen (langzaamste = 40 dagen, snelste is = 17 dagen)
34
Gangbaar aantal dagen tot start operatie met directe borstreconstructie 
Het landelijk gemiddelde is 39 dagen (langzaamste = 69 dagen, snelste is = 14 dagen)
42
Gangbaar aantal dagen tot start chemo- of doelgerichte therapie voorafgaand aan de operatie 
Het landelijk gemiddelde is 26 dagen (langzaamste = 35 dagen, snelste is = 15 dagen)
21
Systemische therapie voorafgaand aan operatie volgens richtlijn 
Het percentage patiënten dat volgens de richtlijn is behandeld met chemo- of doelgerichte therapie voorafgaande aan de operatie. Het landelijk gemiddelde is 95% (laagste = 67%, hoogste = 100%).
98%

Locatie

Plesmanlaan 121
1066 CX Amsterdam
020-5129111