Alrijne Ziekenhuis, loc. Leiderdorp

Toelichting

In Alrijne Ziekenhuis wordt de BSGI (mammoscintigrafie) gebruikt als alternatief voor de MRI. BSGI is een zeer betrouwbaar nucleair onderzoek wat zich onderscheid ten opzichte van de andere onderzoeksmethoden doordat er met een grotere nauwkeurigheid de aanwezigheid van tumorweefsel aangetoond kan worden. Deze grotere nauwkeurigheid is juist ook van belang bij het kunnen uitsluiten van aanwezig tumorweefsel ( de zogenaamde negatief voorspellende waarde).
Helaas beperkt de huidige kwaliteitsindicator zich alleen tot het inzetten van MRI's waardoor we de BSGI onderzoeken niet kunnen rapporteren en het net lijkt alsof deze vorm van onderzoek nauwelijks plaats vindt.

Visie

Als u klachten of afwijkingen heeft die (mogelijk) samenhangen met een vorm van borstkanker, wilt u snel weten waar u aan toe bent. Bij ons kunt u op werkdagen binnen één dag terecht. Maar u wilt natuurlijk ook de beste zorg en het liefst dichtbij. Om dat te bieden, werken Alrijne Ziekenhuis en het Groene Hart Ziekenhuis nauw samen in Samen+. Wij helpen u zoveel mogelijk op onze locaties in Leiderdorp, Leiden en Alphen aan den Rijn. Hier vinden dan ook de diagnostische onderzoeken, de meeste operaties, behandelingen, de controles en nazorg plaats. Als het voor u beter is om behandeld te worden op een andere locatie in het netwerk, dan regelen we dat voor u. Al onze borstkankerpatiënten krijgen een eigen casemanager, deze gespecialiseerd verpleegkundige coördineert alle zorg die u nodig heeft en staat als vast aanspreekpunt altijd voor u klaar.

Samenwerking

Alrijne Ziekenhuis en het Groene Hart Ziekenhuis werken nauw samen in Samen+. U bent bij onze behandelteams in goede handen. Elk team bestaat uit artsen en verpleegkundigen van de twee ziekenhuizen die gespecialiseerd zijn in borstkanker. Ook specialisten uit het LUMC maken onderdeel uit van het overleg van dit team. Gezamenlijk hebben de teams meer kennis, meer ervaring en meer behandelmogelijkheden. Dit leidt tot betere genezingskansen en de hoogste kwaliteit van zorg.

Aantal jaarlijkse operaties
Aantal jaarlijkse operaties (nieuwe patiënten) 
Het landelijk gemiddelde is 219 (laagste = 11 , hoogste = 570 )
327
Snijvlakken niet schoon
Percentage patiënten snijvlakken niet schoon (borstsparende operatie) 
Percentage patiënten bij wie snijvlakken niet schoon waren bij borstsparende operatie. Dit kan betekenen dat iemand opnieuw geopereerd of behandeld moet worden. Het landelijk gemiddelde is 3% (laagste = 0%, hoogste = 13%)
1.2%
Borstcontourbehoud
Borstcontourbehoud na eerste operatie (totaal) 
Op verschillende manieren kan (deels) de vorm van de borst na operatie behouden worden. Dat noemen we 'borstcontourbehoud'. Het landelijk gemiddelde borstcontourbehoud is 74% (laagste = 55%, hoogste = 90%)
86%
Contourbehoud door borstsparende operatie 
Door borstsparend te opereren kan de vorm van de borst (deels) behouden worden. Het landelijk gemiddelde borstsparende operaties is 55% (laagste = 43%, hoogste = 69%)
69%
Contourbehoud door borstsparende operatie na start met chemotherapie 
Door eerst te behandelen met chemotherapie kan daarna vaak borstsparend worden geopereerd omdat de tumor dan is gekrompen. Het landelijk gemiddelde van deze methode is 10% (laagste = 0%, hoogste = 27%)
8%
Contourbehoud door directe borstreconstructie 
Een manier om de borstvorm te behouden na verwijdering van de borst (amputatie) is om in dezelfde operatie meteen een reconstructie van de borst te doen. Het landelijk gemiddelde is 10% (laagste = 0%, hoogste = 29%)
9%
Directe borstreconstructie
Directe borstreconstructie (totaal) 
Een manier om de vorm van de borst te herstellen bij een opratie waarbij de borst wordt verwijderd (amputatie) is een directe borstreconstructie. In dezelfde operatie wordt de borst verwijderd en wordt er een nieuwe borst gemaakt. Dat kan op verschillende manieren (prothese, lichaamseigen weefsel of een combinatie). Het landelijk gemiddelde is 26% (laagste = 0%, hoogste = 75%)
38%
Directe borstreconstructie met prothese 
De meest voorkomende manier om na borstverwijdering (amputatie) in dezelfde operatie de vorm van de borst te behouden is door het plaatsen van een inwendige prothese. Het landelijk gemiddelde is 15 reconstructies op deze manier (laagste = 0, hoogste = 156).
22
Directe borstreconstructie met lichaamseigen weefsel 
Het is mogelijk om na borstverwijdering (amputatie) in dezelfde operatie de vorm van de borst te behouden door een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel. Het landelijk gemiddelde is 2 reconstructies op deze manier (laagste = 0, hoogste = 30)
0
Directe borstreconstructie met combinatie prothese en lichaamseigen weefsel 
Het is mogelijk om na borstverwijdering (amputatie) in dezelfde operatie de vorm van de borst te behouden door een borstreconstructie met een combinatie van een prothese en lichaamseigen weefsel. Het landelijk gemiddelde is 1 reconstructie op deze manier (laagste = 0, hoogste = 5)
0
Aantal dagen tot start behandeling
Gangbaar aantal dagen tot start behandeling (totaal) 
Het gangbare aantal dagen vanaf diagnose tot start van de behandeling, ongeacht hoe er gestart wordt (operatie, operatie met directe borstreconstructie of start met chemotherapie). Het landelijk gemiddelde is 28 dagen (langzaamste = 48 dagen, snelste is 20 dagen)
29
Gangbaar aantal dagen tot start operatie 
Het landelijk gemiddelde is 28 dagen (langzaamste = 51 dagen, snelste is = 18 dagen)
31
Gangbaar aantal dagen tot start operatie met directe borstreconstructie 
Het landelijk gemiddelde is 40 dagen (langzaamste = 61 dagen, snelste is = 14 dagen)
43
Gangbaar aantal dagen tot start chemotherapie voorafgaand aan de operatie 
Het landelijk gemiddelde is 27 dagen (langzaamste = 36 dagen, snelste is = 18 dagen)
23
Klinische genetica
Vastgelegde samenwerking met afdeling klinisch genetica 
Is er gedocumenteerde samenwerking met/ betrokkenheid bij het overleg van alle dokters door een klinisch geneticus (de arts die over erfelijkheid gaat).
Nee

Locatie

Simon Smitweg 1
2353 GA Leiderdorp
071-5828282